Hej 😊
Det har hänt lite saker i mitt liv den senaste tiden. För det första, har jag generellt mått bättre och haft en högre energinivå då det har varit fint väder. Det är så skönt att ha höga energinivåer. Jag hinner åstadkomma så mycket på en enda dag!
För det andra, tar min praktik på socialtjänsten snart slut. Tittar jag bakåt tills när jag började så kan jag se hur mycket jag hann lära mig på de här tre månaderna. Hur jag har utvecklats. Det är otroligt vad tre månader kan göra. Min utveckling har gått åt rätt håll, då jag har fått en vikarieanställning/sommarjobb som biståndshandläggare på praktikplatsen.
Jag har samtidigt lärt mig väldigt viktiga saker. Jag har, som många andra, trott att det främst är biståndshandläggarnas fel om någon har fått ett avslagsbeslut etc. Jag tänkte att det är de som har makten att ta ställning till ifall någon har rätt till hjälp eller inte. Samtidigt måste man komma ihåg att socialtjänsten är politiskt styrd. Hela arbetet går ut på att politiska mål följs. Exempel kan vara på att beroende på vad de politiska målen är kommer en person få olika mycket hjälp innan och efter ett val - om det är ett annat parti som styr. Det finns en kommunfullmäktige i kommunen som väljs av de som bor i kommunen. Det är viktigt att också rösta i kommunvalen, då det är de som mest som påverkar hur socialtjänstens arbete ska utformas, vilket samtidigt påverkar de personerna som söker socialtjänstens hjälp. Även om det kan bli fel (alla människor gör fel ibland), så tas besluten oftast gemensamt i grupp, där alla kan komma med förslag på bedömning och komma med invändningar, jämföra med liknande ärenden för att processen ska bli mer rättvis och rättssäker. Personen som söker kommer aldrig få mindre än det som de behöver för att kunna klara sig i den meningen som lagen syftar på. Lagen talar om en miniminivå (skälig levandsnivå - Socialtjänstlagen) som kan liknas vid ett existensminimum.
Med det vill jag säga att så mycket hat behöver inte riktas mot den enskilda biståndshandläggaren, då personen gör sitt jobb. De har arbetsuppgifter och befogenheter på samma sätt som alla andra yrken har. Är man inte nöjd med ett beslut (och har fått avslag) kan man alltid överklaga till Förvaltningsrätten och låta de pröva ifall allt har skett lagmässigt. Det är som sagt lagar och politik som styr hur hjälp kan ges, hur mycket hjälp som kan ges och till vem.
Det är först då fågeln kastar sig ut i den fria rymden, som hon känner att hon har vingar.
- Cosima Wagner
Vardag,
handläggare,
socialt arbete,
socialtjänsten,
socionom,
socionomstudent,
Kommentera