God morgon! 😄
 
Idag vill jag berätta om vad jag utsattes för igår. Jag har för närvarande min praktik, men det stoppar inte universitetet för att plåga oss lite grann och tvinga oss att komma in till skolan för samtalsövningar. Det här var inga samtalsövningar som jag var van vid. Vi skulle nämligen spelas in och sedan titta på klippet och reflektera över vad vi precis hade sett. Uppgiften gick ut på att jag skulle "låtsas" vara en socialsekreterare och hålla samtal med en klient. Syftet var att man skulle använda sig av utforskande samtal. 
 
Utforskande samtal 👂
Vad är utforskande samtal? Det handlar om att samtalsledaren ska vara nyfiken på personen som den för ett samtal med och fånga upp saker i samtalet genom att aktivt lyssna till vad personen faktiskt säger. Dessutom ska man försöka att använda sig av så många öppna frågor som möjligt. 
 
Exempel på öppna frågor kan vara:
 
"På vilket sätt tror du att det påverkar ditt liv?"
 
"Vad tycker du om... "  - istället för att fråga "Tycker du om X" - som bara ger svarsalternativet "ja" eller "nej". 
 
"Berätta om...." 
 
"Hur skulle du vilja att det skulle vara?"
 
"Vad behöver förändras?"
 
Lite i den stilen. Frågorna ska alltså ge möjlighet för den utfrågade att svara mer målande än bara "ja" eller "nej". Man ska dessutom inte vara rädd för tystnad eller längre pauser. Oftast leder dessa tystnader till att de bjuder in personen som du pratar med till att utveckla sitt svar eller fortsätta prata. 
 
Bättre än du tror 🙌
Det där var lite kort om vad utforskande samtal är. Nu ska vi gå tillbaka till inspelningen. Under tiden som vi spelade in, kände jag att min röst lät monoton och tråkig och att jag satt helt stel på stolen och knappt rörde mig. Men när jag sedan tittade på inspelningen av mig själv var det inte alls så. Jag fick till och med positiv feedback för att jag var lugn och inte pillade på saker eller vred och vände på mig. Det tänkte jag aldrig på. Dessutom är man oftast så självkritisk att man inte lägger märke till det positiva som faktiskt sker. Det var nyttigt att se att andra fokuserar på mer positiva saker än jag själv och att jag inte alls låter eller sitter så konstigt som jag trodde att jag gjorde. Det får mig förhoppningsvis att slappna av mer. Jag hatade den övningen igår, men när jag sitter och skriver det här nu kan jag faktiskt se lite nytta i den. 
 
 
Svagheter och Styrkor💪
Som vanligt med allt, finns det både svagheter och styrkor. Med utforskande samtal också. Eller snarare sammanhanget de används i. 
 
I myndighetssammanhang (där jag har min praktik) har jag upplevt att man inte använder sig av det alltför mycket. Jag har fått den uppfattningen att man är där för att utreda ens behov och inte "bli vänner" - "man är ju trots allt en myndighetssperson", har jag hört några säga där. Det kan kanske ändå vara trevligt att försöka få in en eller två utforskande frågor i samtalet för att verkligen se individen, trots att man är där för att föra ett utredande samtal. 
 
Styrkorna med utforskande samtal är att den metoden används på många andra håll i det sociala arbetet. Exempelvis jobbar kuratorer, psykologer och behandlare med den metoden. 
 
 
Vem kan använda?
Jag tror att den metoden kommer till hands i de flesta yrken där man träffar människor och för samtal med dem i sin proffession. Att vara medveten om den kan även komma till nytta i privatlivet. Tänk att en vän kommer till dig och mår inte bra eller har något problem. Om du lyssnar, ställer öppna frågor och är genuint nyfiken på vad hen har att säga så kan det ibland kännas lättare för din vän, bara för att någon lyssnade på hen. Jag upplever ofta att vi bara väntar på att säga något istället för att verkligen lyssna och hänga med i samtalet. (Jag hade för mig att det fanns ett citat om det, som jag ville lägga in... men jag hittar inte det nu). 
 
 
Praktiska tips👂
Om du proffessionellt jobbar med samtal eller är nyfiken privat på hur man ska kunna använda det har jag sammanställt några tips.
 
1. Sammanhangsmarkering: berätta hur länge ni kommer att prata och om vad.
 
2. Lyssna för att lyssna, inte för att svara.
 
3. Var genuint nyfiken.
 
4. Var inte värderande. Om en person berättar om något som kan vara chokerande för dig, fortsätt att ställa frågor utan att lägga någon värdering i det. 
 
5. Var inte rädd för pauser och tystnad.
 
6. Ställ öppna frågor. Hur? Vad? När? På vilket sätt? etc. 
 
7. Tänk på kroppsspråket. 
 
8. Fånga upp det personen säger. Ställ följdfrågor. 
 
 
Här är några tips som jag kunde komma på såhär tidigt på morgonen (06:22). Det finns säkert andra som man skulle kunna ha med. Men jag måste faktiskt börja göra mig i ordning för ännu en dag på min praktikplats. Ha det bra och kom ihåg: Lyssna för att lyssna, inte för att svara 👂
 
 
"Livet är intressant... till slut blir dina största smärtor dina främsta styrkor."
 
- Drew Barrymore
 
 
 
samtal, socialt arbete, socionom, socionomstudent, student, tips, utforskande samtal,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej